Menu
Zavřít

2.12.2019 Volkswagen Užitkové vozy oslavil výrobu 1000. vozu Grand California

Nový model Grand California je vyráběn v nejmodernějším závodě Września, v němž vznikají také vozy Crafter. 1000. vůz Grand California byl předán zákazníkovi v Německu.

Grand California na základě modelu Crafter je novým velkým domovem na kolech v nabídce značky Volkswagen Užitkové vozy. Kompletní výroba kempovacího vozu byla zahájena letos na jaře. Nyní sjel z montážní linky závodu Września (Vřesno) v Polsku, vybudovaného pro modelovou řadu Crafter, již 1000. vůz Grand California.

Jubilejní vozidlo bylo předáno zákazníkovi v Německu, který si zvolil verzi Grand California 600 s dvoubarevným lakováním "bílá Candy/červená Kirsch". Velký kempovací vůz je navíc vybaven dodatečným lůžkem pod střechou vozu včetně panoramatického střešního okna. Mezi další prvky výbavy na přání u 1000. vozu Grand California patří informační, zábavní a navigační systém "Discover Media" a solární panel v přední části střechy. Automobil pro vášnivé cestovatele je poháněn sériově dodávaným turbodieselem (TDI) o výkonu 130 kW/177 k, který je kombinován s rovněž sériovou 8stupňovou automatickou převodovkou.

Christiane Engelová, vedoucí výrobního závodu Września, k tomu říká: "Výroba kempovacího vozu, jakým je Grand California, je mimořádnou výzvou, protože s těmito vozidly se vydávají za malými i velkými dobrodružstvími svého života nejrůznější lidé. U takového automobilu musí do sebe všechno vzájemně zapadat - a o to se staráme my v závodě Września. Pro mě je prvních 1000 exemplářů této nové modelové řady slibným výhledem na budoucnost tohoto automobilového světoběžníka."

Za účelem výroby kempovacího vozu byla v závodě vybudována speciální montážní linka v oddělení pro speciální karoserie. Lineární výroba zahrnuje montáž střechy, úpravu karoserie a finální montáž. U vozidel je navíc ve speciální komoře s vodními tryskami kontrolována jejich vodotěsnost a na závěr jsou podrobena důkladné kontrole kvality.

K výbavě kempovacího vozu, nabízeného ve verzích Grand California 600 (délka 6,0 metru, napříč umístěné lůžko vzadu) a Grand California 680 (délka 6,8 metru, podélné lůžko vzadu), patří kromě kompletně vybavené kuchyňky také koupelna (s WC, sprchou a sprchovacím koutem) a praktické detaily, jakými jsou venkovní osvětlení nad posuvnými dveřmi, přípojka pro venkovní sprchu (včetně hadice a sprchovací koncovky), elektricky výsuvný schůdek pod posuvnými dveřmi, sítě proti hmyzu v bočních dveřích a výklopných kempovacích oknech, zatemňovací rolety, až šest vstupů USB, čtyři elektrické zásuvky 230 V a asistent pro jízdu v bočním větru. Rovněž sériově se dodává digitální ovládací panel v obytném prostoru, jehož prostřednictvím lze centrálně ovládat všechny důležité kempovací funkce. Dotykový displej informuje mimo jiné o stavu čerstvé a odpadní vody, stavu nabití přídavného akumulátoru a stavu sítě WLAN. Na displeji se nastavují rozmanité funkce od topení a klimatizaci přes informační a zábavní systém, vnitřní osvětlení a ovládání výsuvného schůdku až po síť WLAN.

V Polsku vyráběný model Grand California se prodává v celé Evropě. Mezi největší trhy patří Belgie, Německo, Francie, Velká Británie, Irsko, Itálie, Nizozemí, Rakousko, Polsko, Švédsko, Švýcarsko a Španělsko.

Jejda!
Zdá se, že váš prohlížeč není aktuální. Možná náš web nefunguje optimálně. Většina prohlížečů (ale ne MS Internet Explorer 11 a starší) stále funguje dobře.

Doporučujeme aktualizovat webový prohlížeč!
Nejnovější verze může zajistit dobrý zážitek kdekoli na internetu.

Děkuji za vaši návštěvu a bavte se,
Váš tým Volkswagen