Pro co nejlepší webový zážitek

ID.3 komunikuje vizuálně

Elektromobil Volkswagen ID.3 komunikuje světlem

10.10.2019

Praha - ID.31, první model nové rodiny elektromobilů ID., ztělesňuje budoucnost značky Volkswagen dlouhým dojezdem, pozoruhodnou jízdní dynamikou, progresivním designem a inovativním osvětlením ID. Light. Inteligentní koncept osvětlení interiéru řidiče vizuálně podporuje a dodává jeho komunikaci s vozem ID.3 emocionální rozměr.

ID.3 poslouchá díky hlasovému ovládání na slovo, ale kromě toho komunikuje s cestujícími také vizuálně. Za to vděčí zcela novému konceptu inteligentního osvětlení ID. Light. V celé šířce přístrojové desky prochází řada elektroluminiscenčních diod, která barevným světlem doprovází různé funkce. ID. Light tak vítá řidiče při nastupování a signalizuje mu například připravenost vozidla k jízdě nebo jeho odemknutí či uzamknutí. Tímto způsobem jsou také zdůrazňovány pokyny asistenčních a navigačních systémů nebo oznamovány příchozí telefonní hovory. Stejně tak může být řidič světelnou signalizací vyzván k tomu, aby začal v nouzové situaci brzdit. Ve spojení s navigačním systémem přispívá ID. Light ke klidné jízdě i ve složitých dopravních situacích. Přerušované svícení doporučí řidiči změnu jízdního pruhu nebo může řidiče upozornit, že se jeho ID.3 nachází v nesprávném jízdním pruhu. ID. Light podporuje také hlasové ovládání. Světelné signály jsou pro cestující potvrzením o přijetí jejich hlasového povelu. Světlo také ukazuje, zda hlasový asistent odpovídá řidiči, nebo spolujezdci.

Komunikaci usnadňují obvyklé barvy
"ID. Light je mimořádně inovativní a intuitivní, protože používá obvyklé barvy," říká Valentina Wilhelmová, designérka uživatelských rozhraní ve společnosti Volkswagen. Zcela nabitý akumulátor je signalizován zeleně, zatímco upozornění, například při brzdění, jsou červená. Venku imitují světlomety pohyby očí a společně s vnitřním osvětlením dodávají vozidlu ještě vytříbenější charakter. Wilhelmová k tomu dodává: "Vozidla jsou díky takto použitému světlu sympatická a zároveň umožňují velmi jednoduchou a intuitivní komunikaci."

1) ID.3: Vozidlo se v Evropě zatím neprodává.